Cities XL 2011 yılında piyasaya çıktı. Cities XL 2012 ve 2013 yıllarında da boş durmayıp oyunu geliştirmeye yönelik hamlelerde bulundu. Oyunun oyuncuyla buluşan son oyunu Cities XL Platinum hakkında gözlemlediğim bazı şeyleri paylaşmak istiyorum. Oyun Simcity serisinin devamı olarakta nitelendirebileceğimiz biraz daha detaycı ve şehir yönetim simülasyonunu baştan sona değiştirecek ayrıntılarla dolu şehir kurma oyunudur.
Facebook Twitter gibi sosyal platformlarda birçok benzeri oyunun bulunması böylesine ağır yapıda bir oyunun gerçekten de ağır sistem gereksinimleri istemesinden dolayı çok tercih edilmeyen ve fazlada bilinmeyen bir oyun olarakta adlandırabileceğimiz Cities XL Platinum oyunu yine de bu türde yapılmış en iyi PC oyunu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Oyunun Tanıtım Filmi :
Cities XL Şehir Kurma Simulasyonunun Farkı Ne ?
Oyunun başlıca farklarına bakacak olursak şehrinizin sadece birkaç özellikle gelişemeyeceğini oldukça ayrıntılı ve insan gruplarından oluşan geniş bir yapısının olduğunu fark edebiliriz. Endüstri şehri olmak istiyorsak hammadde sağlayıcıları ve basit endüstrimizin yeterli olması ve bu endüstride çalışacak kalifiyesiz elemanların yaşayacağı güvenli bir ortam sunmalıyız.
Daha sonra Basit sanayimizi geliştirmek için Orta sanayi ve hammadde işçiğini geliştirip artık kalifiyeli elemanlar içinde yeni güvenli yaşam şartları oluşturmalıyız. Sanayi ne kadar gelişirse gelişsin düzensiz ve trafiği yoğun olan bir şehrin bize hiçbir faydası olmayacaktır. Bu yüzden araç trafiğini çok dikkate almalıyız.
Cities XL Sanayi Oluşumu
Az yukarıda da anlattığım gibi sanayi sistemi basit sanayi , bu basit sanayinin ürettiği ürünleri işleyecek orta sanayi ve bu orta sanayileri gekiştirecek bilimsel sanayi olarak gitmektedir. Her sanayi grubunda farklı insan modeli çalıştırılmaktadır. Basit sanayi de sadece kalifiyesiz eleman çalıştırılırken orta ve ileri düzey sınıflarda birden fazla insan modelleri çalıştırılabilir.
Cities XL İnsan Modelleri
Cities Xl'da 4 insan modeli vardır. Kalifiyesiz , kalifiyeli , Yönetici ve Elit kesim olmak üzere oluşturulmuştur. Bu insan modellerinin yaşayacağı çevreyi oluşturmakta yine kademeli olarak karşımıza çıkmaktadır. 1.Sınıf alanlarda daha basit yapılar , ikinci sınıf yapılarda apartman sistemi 3.sınıf yapıda ise devasa ve daha modern yapılar karşımıza çıkmaktadır. Sınıf arttıkça daha az alanda daha fazla insan yaşamaya başlayacaktır.
Cities XL Ekonomisi Dengesi
Şehir ekonomisi birçok alandan oluşur. Gelirleriniz kadar giderleriniz de olmalı ki daha fazla mutluluk yaşatabileseniz.Halkın mutlu olması onların boş zamanlarında yapabileceği sosyal aktiviteler , iş sahaları , ve onların günlük ihtiyaçlarını karşılayacak mağazaların onların yaşadığı yerlere yakın olması gerekmektedir. Ayrıca Polis karakolu ,İtfaiye , Hastahane gibi kamu alanlarının da yine onları korumaya ve mutluluğunu arttırmaya yönelik hamleler olduğunu unutmayıp bu özel kamu alanlarını da onların yakınlarına koymanız gerekecektir.
Tabi bu binaların şehir ekonomisine eksi olarak geri dönüş olduğunu unutmamak gerekir. Şehir ekonomisi halkın verdiği vergilerle dengede tutulmaktadır. Halkın mutluluğu yüksekse bu giderleri vergileri arttırarak sağlayabilirsiniz. Mutlu bir halk daha yüksek vergi ödemeyi kabul edecektir. Mağaza sisteminin vergisini düşük tutarak insanların daha fazla ihtiyaçlarını karşılamasını da sağlayabilirsiniz. Mağazaların düşürdüğünüz vergilerini daha sonra halkın üzerinden alabilirsiniz.
Cities XL Trafik Sorunu
Cities XL veya diğer şehir kurma oyunlarında nufüsün artması ile trafik çilesi de boy göstermektedir.Bunu Toplu taşıma sistemlerine yönelerek giderebilmek mümkün.Oyunda Otobüs ve Metro gibi birçok toplu taşıma sistemini kullanabilirsiniz.Otobüslerin boyutlarını hatlarını da ayarlayabilmeniz mümkün. İnsanların işlerine toplu taşıma araçları ile gitmesi aksayan trafiğin açık olması ve yol masrafların kısılmasına faydalı olacaktır. Fakat toplu taşıma sisteminin çokta ucuz olduğunu söyleyemem.
Cities XL Ofis Sistemi
Oyunda kalifiyeli elemanların ve yöneticilerin çalıştığı yine 3 sınıfa ayrılan ofis sistemi mevcuttur. Fakat ofisler daha çok İş otellerine ihtiyaç duyarlar. Çünkü dışarıdan gelen hizmet müşterilerini burada ağırlamak isterler. Ofis sayınıza orantılı olarak Bussines Hotel yani iş otelleri kurmanız gerekmektedir.
Komşu Şehir Takas İşlemi
Oyunun menü simgesine basarak takas(trade) kısmına tıkladığınızda takas yapmak için merkez şehri seçerek eksiklerinizi ve fazlalıklarınızı görebilirsiniz. Ben sadece halkla uğraşacam ve bazı hizmetleri dışarıya ihraç edecem dışarıdan da su elektirik gibi gerekli özellikleri ithal ederek daha sağlıklı bir şehir üretecem diyorsanız bunu yine buradan yapabilirsiniz.
Oyunun başlarında bir elektirik santrali ile ufak çaplı elektirik üretin. Şehrinizde petrol yoksa petrol satın alın. Bir adet Su kulesi inşa edin. Sonra şehrinizi kurun ve ofis ve sanayinizi geliştirerek daha sonra sanayi ve ofislerinizi dışarıya kiralarsınız karşılığında elektrik su gibi gerekli işlemleri sağlayabilirsiniz.
Cities XL Platinum Hangi Tür Bir Oyun ?
Cities Xl platinum oyunu genel olarak simülasyona girse de ayrıca ekonomik ve stratejik özellikleride içerisinde bolca barındıran bir oyun olduğu için bu türleri de oyuna eklemek yanlış bir karar olmaz.
Oyun modlarına göre Cities XL Platinum Oyunu , Eko-Stratejik bir Şehir kurma ve yönetme oyunudur.
Omsi 2 - Isuzu Novo Lux Beta V0.5 için Misafir dediki, hahaha modun çizimcisi beni reis ayrıca convertleyende arkadaş 2 miz yapmıştık paylaştığın için teşe...